VPS vs Cloud vs Dedicated Server

Интернет оказва значително въздействие върху бизнеса, информационния поток, комуникациите и практически върху всичко, което ни обгражда ежедневно. Той ни осигурява огромно количество от безплатна и свободна информация и няма да прозвучи несдържано ако кажем, че той е най-великото технологично творение създадено досега. Със самата му поява, възниква и уеб хостингът и може да се твърди, че двете структури не могат да работят една без друга. Как обаче да изберем правилното хостинг решение в морето от предложения – споделен хостинг, cloud, VPS, SSD cloud, нает сървър, собствен сървър….? Кое е най-подходящото за нас? Ние ще се опитаме да ви помогнем да откриете вашето хостинг съкровище! NeXT компютърът, който Тим Бърнърс-Лий използва, за да създаде първия уеб сървър. През 1990 г. Тим Бърнърс-Лий използва собствения си компютър NeXT, за да създаде първия уеб сървър и прави World Wide Web публична услуга, достъпна в Мрежата. През следващите две години системата постепенно започва да се разпространява в научни центрове в различни части на света. През втората половина на 90-те години, с все по-широкия обхват на достъпа до Интернет, World Wide Web започва да се превръща във важно маркетингово средство. Много предприятия създават свои уеб страници и се появяват първите специализирани сайтове за електронна търговия. След 2002 г. достъпът до високоскоростен Интернет бързо нараства и се утвърждават успешни бизнес модели, като тези на Google, eBay и Amazon.com. Широко се разпространяват форми за споделяне на съдържание, като блогове или системи, при които съдържанието се създава и поддържа от самите потребители, като Wikipedia.


Всичко това е възможно с появата на хостинга.
Добрият хостинг гарантира, че Вашата услуга ще е винаги достъпна за клиентите Ви, сайтът Ви ще е видим от всички по всяко време и дейността Ви ще продължи да се разраства.

Днес, четвърт век по-късно, палитрата от хостинг услуги се е увеличила драстично. Независимо какво искате да направите – да стартирате нов бизнес, да направите блог или да създадете иновативен продукт, който да промени живота ни, задължително ще се сблъскате с избор на хостинг услуги. Тук изниква въпросът кой точно хостинг да изберете за Вашия голям проект? Ще разгледаме 3 различни типа хостинг услуги, подходящи за стартиране или развиване на Вашия бизнес.

VPS Hosting – Virtual Private Server

При VPS хостинга един физически сървър се разделя на няколко независими виртуални сървъра. Може да се каже, че стои по средата между споделен хостинг и нает/собствен сървър. Както споделеният хостинг, така и VPS предоставя възможност за споделено ползване на сървъра с други потребители, но при него всеки потребител има на разположение отделна виртуална мaшина, която да конфигурира по свой начин. Това дава възможност на потребителя да инсталира операционна система според своите нужди. Клиентът има високо ниво на контрол над системата и може да инсталира всеки софтуер. VPS хостингът разполага с много от функциите на dedicated хостинга, но цената му е много по-ниска. Виртуалната машина използва част от ресурсите на сървъра, като те могат да бъдат повече или по-малко в зависимост от натоварването, което очаквате.

Важно е да отбележим, че при VPS няма възможност за скалиране. Това означава, че вие може да избирате от предварително дефинирани пакети с предварително заложени ресурси. Например: 3 процесорни яра, 70GB дисково пространство, 4096 MB RAM памет и т.н. Избирайки определен план, вие използвате неговите ресурси. При необходимост от повече ресурси – преминавате към по-горен план. Така в един момент може да се окаже, че сте закупили ненужни ресурси.

Един от големите недостатъци на този тип хостинг е, че при повреда на физическия сървър може да има дълъг период downtime(прекъсване), освен ако не сте се подсигурили с disaster recovery.

Dedicated Hosting/Server – Нает сървър

При този тип хостинг компанията, която го предлага, притежава сървъра и осигурява колокацията му, давайки на клиента пълен контрол над него. Вие като клиент наемате оборудването. При наетия сървър цялата машина е на разположение на потребителя и той има пълен достъп до нея – хардуер и софтуер. Клиентът може да инсталира и управлява операционната система на сървъра, да го конфигурира и да създава нови виртуални машини. Този тип хостинг емного по-гъвкав от VPS хостинга. Може да изберете тип машина, призводител, реусрси – дисково пространство, RAM памет, брой ядра. При нужда на ъпгрейд е необходимо да се подменят физическите компоненти на сървъра. Това означава, че е необходимо предварително да се планира какви ресурси ви трябват сега и какви биха ви били нужни в последствие.

При този тип хостинг почти няма downtime/прекъсване на услугата, тъй като сървърът е разположен в дата център, разполагащ с резервирана свързаност и гарантирано захранване.

Недостатък на услугата е, че е необходимо сами да се справите с администрацията на машината ви. Това изисква доста задълбочени физически познания, а в зависимост от инсталираните приложения богат опит.

Cloud Hosting – Облачен хостинг

Cloud hosting е най-младия член на хостинг семейството. Може още да се нарече хостинг с наето време или по заявка. При него клиентът плаща само за системното време и място, което използва. Той е вид виртуализация, която е скалируема, т.е. еластична – лесно могат да се променят ресурсите – да се увеличат или намалят. Cloud хостингът позволява пълен контрол над услугата можем да инсталираме всякакъв софтуер и при нужда да променяме ресурсите. Тук не се сблъскваме с хардуер. Клиентът не се занимава с избор и спецификации на сървъри. Той трябва само да избере ресурсите, които желае да използва – дисково пространство, RAM памет и изчислителна мощ, като може да ги променя – увеличава или намалява, когато има нужда с малко или с никакво усилие. Ако например 500мб сървърно пространство е твърде малко за нарастващите Ви нужди, то доста бързо може да увеличите този и всеки друг ресурс.
Цената на услугата се калкулира почасово, на базата на предварително зададените параметри на платформата. Така се елиминират ненужните разходи за неизползвани ресурси. Освен това можем да се възползваме и от допълните услуги към Cloud хостинга – мониторинг, бекъп и администрация на нашия облак.

Едно от предимствата на cloud хостинга е автоматичната миграция на данните при възникване на хардуерен проблем. Тъй като информацията е споделена на централизираната система за съхранение на данни, тя ще продължи да работи пълноценно. Това означава, че дори да възникне хардуерен проблем с някой от хард дисковете от дисковия масив от всеки SAN сървър, то на Cloud сървъра няма да се получи прекъсване в работата на услугата. Системата ще продължава да работи пълноценно и няма да има downtime. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.