Защо Линукс е по-добър

Предполагам, че хората не преминават към Линукс защото е свободен (като свободна реч, вероятно не им пука) или защото е безплатен (като безплатна бира, те вероятно мислят, че не са платили за Windows), а защото виждат новите чудесни възможности, които Windows няма. Така ето няколко причини защо Линукс е върхът!

Забравете за вирусите.

Ако компютърът ви се изключва без да ви пита, ако се появяват странни прозорци с неразбираем текст и всякакви реклами, когато не сте ги искали, ако са изпратени писма на контактите ви без да знаете, то тогава вашият компютър има вирус. Основната причина за това е, че използва Windows.

Линукс рядко страда от вируси. И това не е „Е, добре, не толкова често.“. А е „Ако изобщо си чул на истински Линукс вирус, моля кажи ми.“. Разбира се, не е невъзможно да се прихване Линукс вирус. Независимо от това, Линукс много затруднява това да се случи по няколко причини:

Повечето хора използват Microsoft Windows и тъй като пиратите искат да нанесат щети или контрол във възможно най-голяма степен, те избират Windows. Но това не е единствената причина; Уеб сървърът Apache (уеб сървър е програма на отдалечен компютър, която изпраща уеб страници на уеб четеца ви при поискване), който е свободен софтуер, има по-голям пазарен дял (в сравнение с IIS сървъра на Microsoft), но въпреки това страда от много по-малко атаки/пролуки от този на Microsoft.

Линукс използва интелигентно управление на правата. В Windows вие (и всяка програма, която инсталирате) обикновено има правото да прави почти всичко на системата. Ако изпитвате желание да накажете вашия компютър, защото е допуснал да изчезне ценната ви работа, може да идете в системната папка и да изтриете каквото ви скимне: Windows няма да се оплаче. Естествено, следващият път, когато рестартирате бедата започва. Но си дайте сметка, че щом вие можете това, могат го и други програми или просто могат да се объркат нещата. Линукс не позволява това. Всеки път, когато желаете да вършите нещо свързано със системата, се изисква администраторска парола (и ако не сте администратор на тази система, просто не може да го направите). Вирусите не могат просто да заобиколят и да изтрият и променят, какво си пожелаят в системата; те нямат позволение за това.

Повече очи водят до по-малко пролуки в сигурността. Линукс е софтуер с отворен код, което значи, че всеки програмист по света може да погледне кода („рецептата“ на всяка програма) и да помогне или да каже на другите разработчици „Хей, ами ако…, това не е ли пролука?“.

Нестабилна ли е системата ви?

Някога губил ли сте ценната си работа заради срив на Windows? Винаги ли спирате правилно компютъра си, или понякога просто го изключвате, защото Windows е полудял и не ви дава да правите нищо повече? Имал ли сте някога „синият екран на смъртта“ или съобщение за грешка, съобщаващо ви, че Windows трябва да бъде изключен поради неясни причини?

Последните версии на Windows, особено „Професионалните“ са по-стабилни от преди. Въпреки това, този проблем все още се случва доста често.

Разбира се, няма идеална операционна система и хора, които ви казват, че тяхната никога не се срива, лъжат. Някои операционни системи обаче могат да бъдат толкова стабилни, че повечето потребители никога да не виждат системите си да се сриват, дори след няколко години. Това е вярно за Линукс. Ето добър начин да проверите това. Когато системата се срине, тя има нужда да се изключи или рестартира. Следователно, ако компютърът ви може да остане дълго време пуснат и в действие, тогава може да кажете, че системата е стабилна. Е, Линукс може да пуснат с години без да има нужда да бъде рестартиран (повечето Интернет сървъри използват Линукс и те обикновено никога не се рестартират). Разбира се, при тежки осъвременявания все още има нужда от рестарт (правилен). Но ако инсталирате Линукс и след това си използвате системата, колкото си искате и оставяте компютъра пуснат през цялото време, може да правите това с години без никакъв проблем.

През повечето време, вие няма да оставяте компютъра си включен толкова време, но това показва колко стабилен е Линукс

инукс защитава компютъра ви

Вируси, троянски коне, рекламен и шпионски софтуер… Windows им позволява доста лесно да влязат в компютъра ви. Средното време преди Windows компютър (свързан към Интернет и с инсталиран „Service Pack 2“) да бъде заразен е 40 минути (и понякога му трябват и само 30 секунди).

Вие може 1) да инсталирате защитна стена, 2) да инсталирате антивирусна програма, 3) да инсталиране програма за предпазване от рекламен софтуер, 4) да се отървете от Internet Explorer и Outlook (заменяйки ги с Firefox и Thunderbird) и 5) да се молите за това, пиратите да не са толкова умни, че да преодолеят тези препятствия, ако е открита пролука в сигурността, Microsoft за по-малко от месец да предостави осъвременяване (и това не се случва много често). Или може да инсталирате Линукс и да си спите спокойно от сега нататък.

Софтуер с отворен код (напр. Линукс), означава повече очи, който да гледат кода. Всеки програмист на планетата Земя може да свали кода, да му хвърли един поглед и да види дали има пролуки в сигурността. От друга страна, единствените хора, на които е позволено да гледат изходния код („рецептата“) на Windows, са хората работещи за Microsoft. Това са стотици хиляди (може би милиони) хора срещу няколко хиляди. Разликата е голяма.

Всъщност, няма особено значение колко пролуки има една система, в сравнение с друга. Ако има много пролуки, но никой (включително пиратите) не ги е открил, или са дребни (не излагат на риск важна част на системата), пиратите няма да способни да нанесат големи вреди. Наистина важното е колко бързо пролука в сигурността може да бъде решена, след като е била открита. Ако пролука в сигурността е открита в програма с отворен код, всеки в общността може да погледне и да помогне в решаването и. Решението (и осъвременяването) обикновено се появява след няколко дена, дори и след няколко часа. Microsoft няма такъв човешки ресурс и обикновено издава поправки по сигурността един месец, след като пролуката е била открита (и понякога публикувана): това е повече от достатъчно за пиратите да правят какво си поискат с компютъра ви.

Не плащайте $100 за операционната си система

(И не я копирайте незаконно)

Вероятно си казвате: „О, аз не съм платил за Windows“. Сигурен ли сте? Ако компютърът ви е пристигнал с копие на Windows, то тогава вие сте платил за него, дори и да не са ви казали в магазина. Цената за Windows лиценз е около една четвърт от цената на нов компютър. Освен ако не сте придобил Windows незаконно, вие вероятно сте платил за него. Откъде мислите, че Microsoft си получава парите?

От друга страна, можете да получите Линукс абсолютно безплатно. Точно така, всички тези момчета от целия свят са работили много усърдно, за да направят стегната, сигурна, ефикасна, добре изглеждаща система и дават работата си на всеки да я ползва свободно (Ако се чудите защото тези момчета правят такива неща, пуснете ми писмо и аз ще се постарая да ви обясня възможно най-добре :) ). Разбира се, някои компании правят добър бизнес, като продават поддръжка, документация, линия на потребителя и т.н., за тяхната си версия на Линукс и това определено е добро нещо. Но повечето пъти няма да ви се наложи да платите и пукната стотинка.

Свобода!

Линукс и „Open Source“ софтуерът са „свободни“. Това значи, че лицензът е „свободен лиценз“ и най-често срещан е GPL (General Public License). Този лиценз заявява, че на всеки е позволено да копира софтуера, да види изходния код („рецептата“), да го променя и разпространява, стига той да остава лицензиран с GPL.

А на вас какво ви пука за свободата? Представете си, че Microsoft изчезне утре (добре, това едва ли ще стане сега, но след 5 или 10 години?) Или си представете, че тройно се увеличи цената за Windows или Office лиценз. Ако сте завързан за Windows, нищо не може да направите. Вие (или бизнесът ви) разчита на една компания, на софтуера и и вероятно без него не може да работите (какво е добър компютър без операционна система). Това не е ли сериозен проблем? Зависите от една-единствена компания и от все сърце вярвате да пусне скоро нещо важно, за да работят компютрите ви така, както би трябвало. Ако Microsoft реши да иска $1000 за следващата версия на Windows, нищо не може да направите (освен, разбира се, да преминете към Линукс). Ако Windows има бъг, който ви дразни и Microsoft не го оправи, нищо не може да направите (и изпращането на бъгове на Microsoft не е така лесно, виж секцията „Съобщаване за програмни грешки“).

С Open Source, ако определен проект и поддържаща го компания умре, целият му код остава отворен за общността и хората могат да продължат да го подобряват. Ако е много полезен за вас, това може да направите и вие. Ако някой бъг ви дразни, може да го изпратите, да говорите с разработчиците, или още по-добре, да си го оправите сам (или да наемете някой да го свърши) и да изпратите промените обратно на разработчиците, за да получат и другите подобренията. Свободни сте да правите (почти) всичко, каквото пожелаете със софтуера.

Когато системата е инсталирана, защо все още да има нужда от инсталиране на разни неща?

Инсталирането на Windows e само началото. Представете си, че вие току що сте си инсталирал чисто новото копие на Windows 7 и се каните да отприщите компютърните си умения. Приятел ви изпраща е-поща със прикачен PDF файл: по дяволите, нямате програма да го прочете. Трябва да отидете онлайн, да търсите уеб сайт, който да ви позволи да изтеглите Adobe Reader (или друг PDF четец), да го изтеглите, инсталирате, може би и дори да рестартирате. Фю, готово, всичко е настроено. Прикачен към е-пощата на приятеля си, намирате текстов документ, file.doc. Windows точно сега не може да чете и него: чудесно. Или ще идете да купите вашето копие на Microsoft Office, или просто ще свалите OpenOffice, но и така, трябва да го намерите, свалите (да се надяваме, че имате широколентова връзка), инсталирате и т.н. Приятелят ви е изпратил и изображение, но то е с лош контраст, лоша осветеност и има нужда от добро изрязване. Така че, вие сега може да отидете и да си купите Photoshop (и отново, това колко ‘стотин кинта е), или да си свалите the GIMP (това е името на свободна програма, която може да прави почти толкова неща колкото и Photoshop): търсене, сваляне, инсталиране и т.н. Достатъчно: схванахте идеята, Windows е далеч от завършен и да го инсталирате е само началото на грижи.

Когато вземете Линукс (като Ubuntu, Mandriva, Fedora и т.н., те са различни варианти на Линукс), вие също получавате без да инсталирате нищо повече :

Всичко, от което се нуждаете за да пишете текстове, да редактирате таблици, да правите добре оформени презентации, да чертаете, да редактирате уравнения.

Уеб четец (напр. Firefox) и програма за е-поща (напр. Thunderbird или Evolution).

Редактор на изображения (GIMP) почти толкова мощен колкото Photoshop.

Клиент за моментална комуникация.

Програма за гледане на филми.

Програма за слушане и организиране на музика

PDF четец

Всичко, от което се нуждаете за да разопаковате архиви (ZIP и т.н.).

и т.н.

Просто може да започнете работа веднага.

съвременете всичкия си софтуер с едно цъкане.

Windows има доста удобен инструмент, наречен „Windows update“, който ви позволява да осъвремените системата си с последните актуализации.

Ами всичкият ви не-Microsoft софтуер? Adobe приложенията ? ZIP архиваторът? Програмата за запис на дискове? Не-Microsoft уеб четци и клиенти за е-поща и т.н.? Трябва да ги осъвремените всичките, един по един. И това отнема време, тъй като всеки от тях има собствена (автоматична) система за осъвременяване.

Линукс има централна част, наречена „Управител на пакети“, която се грижи за системата и за всеки инсталиран в нея софтуер. Така че, ако желаете да поддържате всичко актуално, единственото нещо, което трябва да направите, е да натиснете бутона Инсталирай актуализациите

Защо незаконно да копирате софтуер, ако можете да го получите свободно?

И така, вие сте идеално чист, поръчвал сте „кхъм“ лиценз за всичкия софтуер, който някога сте ползвал „кхъм“ и никой не може да ви закача за това? Ако е така, поздравления. :)

Въпреки това, нека бъдем честни, за повечето хора незаконният софтуер е често срещан. Вероятно няма да имате кошмари, ако копирате Adobe Photoshop, вместо да си го купите. Но сигурен ли сте наистина, че това никога няма да ви доведе беда? Не сте, а… Разработчиците на софтуер се развиват и намират още и още начини, за да следят за незаконни потребители и откакто все повече хора имат широколентов (постоянен) достъп до Мрежата, те могат да добавят онлайн функционалност към софтуера, която да контролира и проверява вашето копие при всяко стартиране.

Ако използвате Линукс и инсталирате свободен софтуер, никога няма да се тревожите за това! Повечето свободен (като свобода на словото) софтуер е безплатен (като безплатна бира). Може да намерите свободни алтернативи на повечето платени програми. Те може и да нямат някои по-специфични функции, но ще са предостатъчни за повечето хора. Ето списък с платени програми и техните свободни еквиваленти

Нуждаете се от нов софтуер? Не се занимавайте да търсите из Мрежата, Линукс ще ви го намери.

Ако искате да проверите за нов софтуер в Windows, ще трябва:

Да търсите из Мрежата кой софтуер точно отговаря на нуждите ви.

Да намерите уеб страница, която ви позволява да го свалите.

Може би да платите.

Реално да свалите софтуера.

Да го инсталирате.

Понякога да рестартирате компютъра си.

Уф, това е много работа само за да опитате нещо ново!

С Линукс всичко е много по-просто. Линукс има т.нар. Управител на пакети: всеки софтуер се съдържа в собствен „пакет“. Ако се нуждаете от нов софтуер, просто отворете Управителя на пакети, напишете няколко ключови думи, изберете какъв софтуер желаете да инсталирате и натиснете „Apply“ или „ОК“. Или пък може да разглеждате софтуера (а има доста голям избор!) по категории.

Първо: без повече ровене. Второ: без повече сами да сваляме и инсталираме софтуера. Три: остава повече време да се пробва софтуера.

Елате в следващото поколение на desktop-ите

Бил сте впечатлен от 3D и възможностите за прозрачност, показани в Windows Vista и сте взел решение, че тези уникални възможности си заслужават няколкостотин долара? Дори сте си взел нов компютър за да може да отговорите на изискванията (които са много високи) на Vista? Заблудил сте се: Линукс може да се справи по-добре, безплатно и с много по-ниски хардуерни изисквания.

Изглежда ли разхвърлян дигиталният ви живот ?

Ако вече знаете какво е фрагментацията и имате навика да дефрагментирате диска месечно, ето кратката версия: Линукс не се нуждае от дефрагментация.

Представете си, че вашият твърд диск е огромен шкаф с милиони чекмеджета . Всяко чекмедже може да съдържа фиксиран обем от данни. Поради тази причина файловете, които са по-големи от максималния обем на чекмеджето трябва да се разцепят. Някои файлове са толкова големи, че се нуждаят от хиляди чекмеджета. И естествено достъпът до тези файлове е много по-лесен, когато те са разположени в съседни чекмеджета.

Представете си, че вие сте собственика на този шкаф, но нямате време да се грижите за него и желаете да наемете някой, който да го прави вместо вас. Двама души идват за работата, жена и мъж.

Мъжът има следната стратегия: Той просто изпразва чекмеджето, когато файлът е премахнат, разцепва всеки нов файл до размерите на чекмеджето и произволно слага частите в първото свободно празно чекмедже. Когато споменете, че това затруднява намирането на всички части от даден файл, отговорът е, че дузина момчета трябва да се наемат всеки уикенд, за да върнат шкафа в ред.

Жената има различна техника: Тя си води бележки за съседните празни чекмеджета. Когато пристигне нов файл, тя търси в този списък за достатъчно дълъг ред от празни чекмеждета и го поставя там. По този начин при условие, че има достатъчно активност, шкафът е винаги спретнат.

Без съмнение, трябва да наемете жената (би трябвало да знаете, жените са много по-подредени :) ). Е, Windows използва първия метод; Линукс използва втория. Колкото повече използвате Windows, толкова по по-бавен е достъпът му до файловете; Колкото повече използвате Линукс, толкова по-бърз е той. Изборът е ваш!

Изберете как да изглежда работната ви площ.

Ако сте Windows потребител, работната ви среда е много подобна.

Кажи-речи всички Windows потребители имат една и съща работна площ. Може да променяте тапета или цвета на рамките на прозорците, но в края на краищата ще имате обикновения Windows интерфейс.

Изборът е отново във ваши ръце с Линукс. Вече не сте принуден да използвате само един начин за да управлявате много прозорци: може да избирате измежду много програми, наречени „Управители на прозорци“. Но не се тревожете, няма да има нужда се тревожите за това, понеже при всички случаи ще имате доста добър Управител на прозорци. Важното е, че ще можете да го смените при желание.

Ако харесвате проста, ефикасна и лесна за употреба работна площ, вероятно тази ще ви допадне:

Защо вашият Windows става все по-бавен с всеки изминал ден?

Windows има редица недостатъци на дизайна, които водят до все по-голямото му забавяне и невъзможност да издържи дълго. Вероятно сте чували повече от веднъж, някой да казва „Компютърът ми става бавен, ще реинсталирам.“ Реинсталирането на Windows решава проблема… до следващият път.

Може би смятате, че просто така си работят компютрите, те са много нова технология и все още не са наистина стабилни. Е, опитайте Линукс, и ще бъдете изненадан. Пет години от сега нататък, системата ви ще бъде все така бърза и откликваща, както в деня, в който сте я инсталирали, да не говорим, че няма да имате никакви вируси, троянски коне, червеи и т.н., които да ви принудят на реинсталирате.

Аз съм успял да убедя много хора да преминат към Линукс, като запазят Windows на диска си, защото се нуждаят от някои софтуер, който Линукс няма (напр. Autocad), така че те използват и двете системи. От деня, в който са преминали, повечето от тях са реинсталирали Windows през една-две години; но Линукс не ги е забавял и продължава и днес да върви добре и пъргаво.

Линукс ви позволява да прекарате повече време в работа и по-малко в повтаряща се реинсталация.

Радвайте се на безплатна и неограничена поддръжка

Едно от големите предимства на Open Source общността (и по-специално Линукс), е това че е истинска общност. Потребители и разработчици са наистина там, по уеб форумите, пощенските списъци, IRC каналите, помагайки на новите потребители. Всички те са щастливи да виждат все повече и повече хора да се обръщат към Линукс, и са щастливи да им помогнат да поемат контрола над системата си.

Така че, ако нещо не разбирате, програма се държи по неочакван начин или не намирате желана от вас възможност, не се колебайте да питате да помощ. Ако край вас има някой (семейство? колеги?), който използва Линукс, той или тя вероятно ще бъде щастлив да ви помогне. В противен случай просто идете онлайн и ще намерите буквално хиляди места, където добри хора ще ви отговорят и ще бъдат с вас почти през цялото време, докато си решите проблема: разбиращите всъщност са много приятни хора, ако зададете въпроса си вежливо. Просто напишете „linux help“ (или заместете „linux“, с която дистрибуция изберете – виж секцията Инсталация) в Google и без съмнение ще намерите всичко, от което се нуждаете.

Прекалено много прозорци? Използвайте работните места.

Никога не съм бил Windows потребител и има нещо, което просто не проумявам: когато са отворени редактор на документи, уеб четец, е-поща, софтуер за моментална комуникация и някои прозорци за да боравите с документите си, как Windows потребителите успяват да не се загубят в този безпорядък?

Работните места са функция, която не бих заменил за нищо. Имате само един екран, нали? Опитайте Линукс и ще имате 4. В действителност не може да ги гледате едновременно, но това няма значение, защото не може да гледате в две различни посоки едновременно, нали? На първият екран нека сложим редактора ви на документи. На вторият – софтуер за моментална комуникация. На третият- уеб четец. По този начин, когато пишете с редактора и искате да проверите нещо в Мрежата, не е необходимо да преглеждате всичките си прозорци, за да намерите уеб четеца затрупан под другите прозорци. Просто превключвате на екран три и готово, ето къде е.

Спестете енергия: нека компютърът ви спи или хибернира

Windows позволява „заспиване“ и „хибернация“ (за второто задръжте клавиша Shift, когато видите диалога за изключване.

Mac OS X позволява само „заспиване“.

Когато компютърът ви спи, не може да го използвате, но той консумира много малко енергия и може да го събудите с клавиш или цъкане с мишката.

Разбира се, Линукс също ви позволява това, но също и да „хибернирате“ компютъра си. Хибернацията е доста подобна на заспиването, но компютърът ви изобщо няма да използва енергия: може дори да го изключите без това да му навреди. Това е особено полезно за преносими компютри: когато трябва да отидете на друго място, просто хибернирайте, компютъра си, изключете го от захранването и когато отново го пуснете ще намерите нещата си там, където сте ги оставил.

В общи линии, вие просто няма нужда да зареждате отново компютъра! тъй като Линукс е доста стабилен и рядко се нуждае от рестартиране, вие може да стартирате еднократно и след това просто хибернация, събуждане, хибернация, събуждане и т.н.

Съобщаване за програмни грешки

Ако намерите програмна грешка в Windows, в общи линии може да чакате и да се молите, че Microsoft ще я оправи бързо (и ако тя застрашава сигурноста на системата ви, трябва да се молите два пъти по-усърдно). Може би си мислите, че съобщаването за тази програмна грешка на Microsoft (за да могат да го оправят по-бързо) трябва да е лесно. Е, помислете отново. Тук има интересна статия за това. А какво, ако Microsoft изобщо не забележи грешката? Ами, тогава да се надяваме, че следващата версия ще я оправи (но ще трябва да платите още няколко ‘стотин кинта).

Почти всичкият софтуер с отворен код (включително Линукс дистрибуциите) притежава система за следене на програмните грешки. Вие не само може да изпращате доклади за грешки (и сте окуражавани да го правите!), в които да обясните какъв е проблема, но може да видите какво се случва след това: всичко е отворено и прозрачно за всеки. Разработчиците ще отговорят, може и да поискат малко допълнителна информация, за им помогне да оправят грешката. Вие ще знаете кога е отстранена грешката и как да получите новата версия (няма нужда да казвам, безплатно). Имате хора да се грижат за проблемите ви, информирайки ви за тях и всичко това свободно! Ако проблемът е решен на вашата система, той ще е решен навсякъде: в общ интерес е да се работи дружно за да се направи по-добър софтуер. Така работи отвореният софтуер.

Уморихте ли се постоянно да рестартирате компютъра си?

Току що осъвременихте ли си една-две дреболии с „Windows Update“? Моля рестартирайте. Инсталирахте ли някакъв нов софтуер? Моля рестартирайте. Изглежда ли нестабилна системата ви? Опитайте да рестартирате, след това вероятно всичко ще е наред.

Windows винаги ви пита да рестартира компютъра и това може да бъде досадно (може би имате дълго сваляне и не искате да го прекъсвате, само защото сте осъвременили няколко части от системата си). Но дори ако щракнете „Restart later“, Windows продължава да ви досажда на всеки 10 минути и ако не видите въпроса, доволно ще рестартира автоматично. Чао, чао дълго сваляне.

На практика Линукс не се нуждае от рестартиране. Независимо дали инсталирате нов софтуер (дори много големи програми) или извършвате рутинно осъвременяване на системата, няма да бъдете питани за рестартиране на компютъра. То е необходимо, само когато част от сърцето на системата е осъвременено и това се случва веднъж на няколко седмици.

Знаете ли за Интернет сървърите? Те са големи компютри, които отговарят, когато искате определена страница и изпращат информацията към уеб четеца ви. Повечето от тях са с Линукс и тъй като винаги трябва да са на линия (по всяко време може да дойде посетител), те не се рестартират много често (услугите не са налични докато системата се стартира). Всъщност, много от тях не са рестартирани от няколко години. Линукс е стабилен, той работи идеално без постоянно да се рестартира.

Вероятно няма да оставите пуснат компютъра си няколко седмици, но важното е: системата няма да ви досажда с рестартиране постоянно.

Нека старият ви компютър има втори живот

С всяка изминала версия (95, 98, 2000, Me, XP, и т.н.) Windows изисква все повече хардуерна мощ. Така че, ако желаете да продължите да използвате Windows, трябва постоянно да купувате нов хардуер. Но аз не виждам никакво добро основание за такова бързане. Разбира се, много хора се нуждаят от компютърна мощ и нов хардуер и технологиите са им от помощ. Но за повечето хора, които сърфират из Мрежата, четат и пишат писма, пишат текстове и презентации, какъв е смисълът от купуването на нов компютър на всеки 2,3 или 4 години, освен да дадат възможност на доставчиците на компютри да спечелят още пари? Заради кое точно вашият компютър вече не може да прави това, което перфектно е правил преди 5 години?

Линукс върви идеално на по-стар хардуер, на който Windows 7 вероятно дори ще откаже да се инсталира или ще ви кара да чакате 20 секунди след всяко цъкане. Разбира се, Линукс няма да направи победител в състезание 12 годишния ви компютър, но ще върви много добре на него и ще ви позволи да изпълнявате обичайните дейности (сърфиране, писане на документи и т.н.) съвсем добре. Компютърът, който доставя този сайт не е много млад и използва Линукс: ако четете това, значи той е на линия и работещ (и ако уеб сайтът се зарежда бавно, винете само моята Интернет връзка).

Играйте безплатно стотици игри

Стотици игри са издадени с безплатен и свободен лиценз (безплатен като „безплатна бира“ и свободен като „свободна реч“): 2D, 3D, пъзли, военни игри, online multiplayer игри, каквото се сетите!

Помогнете на другите страни и на вашата собствена

Microsoft е Американска компания и успехът и е чудесен за Американската икономика.

Но ако не живеете в САЩ, когато купувате собственически софтуер (напр. Windows), половината пари отиват директно в главната квартира на софтуерната компания (напр. Microsoft): тези пари напускат страната ви, докато другата половина остава вътре (продажби, комисионни и т.н.) без технически ползи. Вашата страна не произвежда нищо и дори не се нуждае от квалифицирани хора за продажбите. Това води до ИТ професионалисти, които само инсталират и конфигурират собственически софтуер без възможността да модифицират/изучават/променят.

Със свободен софтуер (напр. Linux), икономиката (и познанията на ИТ професионалистите) на страната ви могат да се подобрят, тъй като ще има много малки/средни компании, които ще предлагат специфични решения, поддръжка, консултация и т.н.

Хората, които знаят как се вършат нещата и се задържат пари в страната ви, ще спечелят от това доста повече от хората, които просто продават кутии с определено ниво да продажбите, изпращайки ви парите зад граница, оставяйки ИТ професионалисти без истинско знание как работят нещата.

Използвайте MSN, AIM, ICQ, Jabber с една-единствена програма

Може би имате профили за различни услуги за моментална комуникация като MSN, Yahoo, ICQ, Jabber, AIM, и т.н. Докато използвате Windows или Mac OS X, вероятно се нуждаете от отделни програми за да се свързвате с всички: MSN Messenger за MSN, ICQ за ICQ, и т.н.

С Pidgin, софтуер за моментална комуникация за Linux (той съществува и за Windows и за Mac OS X с името „Adium“), може да свържете към всички тези услуги наведнъж и да видите всичките си приятелчета по едно и също време.

Вземете чудесна програма за слушане на музика

Линукс има много програми за слушане на музика (из между които AmaroK, Rhythmbox, Banshee и т.н.) и някои от тях са чудесни. Вземете AmaroK например (виж снимката на екрана): той управлява и просвирва музиката ви перфектно, научава кои песни предпочитате, автоматично изтегля името (и текста им) от Интернет и дори взема за вас CD обложката!

Следете прогнозата за времето.

Уморихте ли се да имате термометър от външната страна на прозореца и да го проверявате преди излизане? Хвърлете едно око на Линукс екрана и следете прогнозата за времето

Разбира се, Линукс не ви принуждава да правите каквото и да било, така че може да поставите това където си искате или изобщо да не го ползвате (а нима не е по-хубаво да погледнете през прозореца?). Може да изберете мястото, където живеете (или друго) от пълен списък с населени места (Добре, излъгах, избрах Хонолулу за екрана, а в Париж сега е 2°C!).

Добре, искам Линукс на компютъра си! Какво да правя сега

Инсталирайте Линукс

Вие решихте да преминете към Линукс. Няма да съжалявате!

Ако решите да запазите Windows (което ви препоръчвам, в случай че си промените мнението или намерите нещо, което може да правите само с Windows), Windows ще трябва да дели диска с Линукс. Тогава всеки път, когато се стартира компютърът, ще може да избирате между Windows и Линукс.

Първо трябва да направите резервно копие на всичките си данни. Това е от изключителна важност. Никога не се знае какво може да се обърка. Не, наистина не се шегувам. Направете резервно копие, осигурете си празни CD, празни DVD, друг твърд диск, каквото и да е, но направете резервно копие на данните си.

След това трябва да дефрагментирате диска си. В момента, данните ви са разпръснати навсякъде (Windows не управлява това много добре, Линукс се справя много по-добре). След дефрагментирането (това може да отнеме няколко часа, в зависимост от големината на диска) всичките данни ще са събрани в началото на диска (мислете за него като за дълга, права лента с начало и край). Ако данните са ви събрани там, Линукс няма да има никакъв проблем да раздели (виртуално, разбира се :) ) диска ви и да се инсталира на втората част.

Всичко сте подготвил, сега всичко, което остава, е да изберете коя Линукс дистрибуция искате. Линукс идва с много различни варианти, създадени от различни организации или компании, с различен комплект софтуер, различен изглед и усещане и т.н. Всички те са Линукс, но с различна интерпретация. Няма категоричен избор и тук наистина не мога да ви помогна (всъщност, много хора обичат да се аргументират, защо точно тяхната дистрибуция е най-добрата). Въпреки това, има четири най-популярни дистрибуции, класирани според distrowatch.com

Когато сте избрал дистрибуция, свалете CD изображението(та), запишете го(ги) на празен(ни) CD, сложете първият диск в CD устройството и рестартирайте. Компютърът ви трябва да използва CD за стартиране; ако не става, значи не са правилни BIOS настройките (вижте секцията „Опитайте Линукс“).

След това просто следвайте екранните инструкции: те са доста прости и последователни през повечето време!

Приятно изкарване с Линукс!

Опитайте „Жив CD“

Може реално да пробвате Линукс без дори да има нужда да пипате твърдия си диск, без да правите нищо на Windows!

Какво е Linux?

Linux e Posix (стандарт някакъв, който освен всичко останало показва, че дадена операционна система може да се нарече „UNIX съвместима“ :)съвместима операционна система. За разлика от Windows, Linux е наистина многозадачен, многопотребителски, многопроцесорна, с висока степен на сигурност, изключително малък и бърз (доказано е че на един и същ компютър Linux e 2 (два) до 3 (три) пъти по бърз в сравнение с Windows 95 и NT), способен е да поддържа т.н. „критични приложения“.

Колко струва Linux?

Linux се разпространява под тъй-наречения GPL (GNU Public Licence). За незапознатите с него ще обясня, че това означава, че Linux е безплатен. Това е така защото, ползуващият Linux клиент не получава никаква поддръжка и гаранции, което е залегнало в същия този лиценз. Авторът е длъжен да отбележи обаче, че в лицензионното споразумение на доста други компании, включително MICROSOFT е включена същата клауза: НИКАКВА ГАРАНЦИЯ ЗА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ ОТ СОФТУЕРА.

GPL ви дава правото да правите АБСОЛЮТНО всичко със дадения софтуер. Вие можете да го презаписвате, разпространявате, променяте и.т.н. (Все неща които са абсолютно забранени за Windows например)

В последно време се появиха и някой западни фирми които разпространяват Linux срещу заплащане (около $100). Това обаче е особен вид комерсиализация, при тях вие не плащате за продукта, а за неговата ПОДДРЪЖКА, и евентуално получавате някаква литература по въпроса.

Някой от тези фирми даже са направили така наречените „Linux дистрибуции“, които съчетават Linux, с други приложни програми и програмки (също разпространявани GPL). Обикновено „дистрибуциите“ представляват 4 до 7 CD, като първият се разпространява GPL – т.е. безплатно. Някой такива фирми са: Slackware (най-добрата дистрибуция за „познавачи“, която се „цели“ в сървърите), Red Hat (най-бързо развиващата се дистрибуция, която се „цели“ и в работните станции), Caldera, Suse и.т.н. Първият диск на повечето дистрибуции можете да „изтеглите“ по Internet, или да закупите за около $10-$15 от всеки който го разпространява (това са разходите за носителя, а самият продукт е безплатен). Целите дистрибуции можете да закупите само от съответния производител или упълномощени фирми (за цена около $50 – $100).

Малко история

Със гордост може да се заяви, че Linux е създаден в Европа. Негов създател е финландецът Лино Торвал. Той е написал първата версия на тази операционна система, и е публикувал кода и в интернет. Някои програмисти са го харесали и са дописали „по нещичко“. Постепенно Linux е станала операционна система с Open Source.

За да достигне Linux днешния си вид, са били необходими около 8 години и труда на над 1000 програмисти.

Какво се печели с Open Source?

Както казахме по-горе програмния код на Linux се разпространява като Open Source. Не трябва да се заблуждаваме, че това е единственния продукт с Open Source. Такива са и програмните кодове н доста много други операционни системи като Free BSD (операционна система, алтернативна на Linux, също безплатна), машини за управление на бази данни като PostGreSQL, Web сървъри като Apache и.мн.др.

Защо ли Open Source е толкова добър? Отговорът се крие в това, че проектът се работи от огромно количество хора, толкова голямо, че дори и доста големи корпорации дари като MICROSOFT не могат да си позволят да наемат. При толкова много програмисти, е почти невъзможно да се допусне програмна грешка, която да остане незабелязана и непоправена по-дълго време от един-два дни. Естествено е всеки от тези програмисти да направи за проекта това в което е наай-добър, и то многократно проверено и допълнено от стотици други програмисти.

„Недостатъкът“ на Open Source е един – няма тайни, няма „задни вратички“, „кръпки“ и разни други подобни „дивотий“… Затова никоя компания която разработва комерсиален продукт (от който тя би желала да печели) не би ползувала Open Source.

Какъв компютър ми е необходим за да „тръгне“ Linux?

С гордост може да се заяви, че Linux е една операционните системи, която върви на повечето от разпространените компютри. Следва малък списък, който не е пълен:

Intel 8086 (PC/XT) – използува се само и единствено и само за управление на производствени процеси, чрез Linux (т.к. самият процесор е бавен, но много малък и надежден)

Intel 286 – въпреки, че този процесор се смята за 80×86 съвместим, той е доста по-различен от по-новите (386+) процесори на Intel.

i80x86 – това са всички останали членове на фамилията на Intel (386, 486, 586 и.т.н., и техните клонинги на AMD, Cyrix, HP и.пр.)

PowerPC – Това е най-доброто постижение на Apple, направено съвместно с IBM

Sun-Sparc – Това са процесорите на Sun Microsystems

Alpha – Това е фамилията суперкомпютри на Digital, наскоро закупена от Compaq. От известно време има и официална дистрибуция на Red Hat за тези машини.

Atary/Amiga – суперкомпютрите на известните едноименни фирми (нямам пред вид техните компютри за видео_игри :)

В този списък постоянно се актуализира…

В какво Linux е по-добър от Windows NT

Linux е по-бърз (около 2 пъти) т.к. той използува възможностите на компютъра ви по-добре.

Linux е по-стабилен т.к. при него всеки процес има някакъв приоритет в зависимост от потребителя и никога един процес не може да „вземе“ цялото процесорно време. В Windows NT процесите имат само три условни приоритета – „нисък“, „среден“ и „висок“. В доста случаи процеси в Windows NT могат да „вземат“ цялото процесорно време и системата да „увисне“ (без да е „забила“) за определено време.

В Linux има механизъм за сигурно и стабилно премахване на определени от администратора процеси. В Windows NT администратора може да премахва само свой собствени процеси.

В Linux, както и във Windows NT (но само когато е „върху“ NTFS) всеки потребител има определени строго специфицирани права.

При Linux няколко потребителя могат да работят едновременно със сървъра, чрез терминали, X-Терминали или терминална емулация. Това не е възможно при Windows NT.

Една Linux машина може да работи без монитор, без клавиатура, без мишка, без FDD, без CD-Rom и това по абсолютно никакъв начин не би попречило на работата с нея, включително администрация, с изключение на първото и инсталиране. Това е характерно за всеки един UNIX сървър.

Linux се развива по-бързо от Windows. Всяка забелязана грешка в него се поправя за около 1 до 2 дни, след което чрез Internet вие можете да получите софтуерът, който оправя тази грешка (безплатно, като задачата за инсталирането си е лично ваша). При комерсиалните UNIX системи този срок е до няколко седмици (не се изисква заплащане, задачата за инсталирането по-често не е ваша), а при Windows NT – повече няколко месеца до година (често срещу заплащане) (Някой грешки от областта на сигурността на Windows 95/NT, които съществуват от около 1 година, не са разрешени и до днес)

В какво Linux е слаб, що се отнася до обикновенния потребител

Както всяка по-комплексна и по-мощна операционна система като UNIX, така и Linux не предлага особено големи екстри на обикновените потребители. Инсталирането на Linux е доста по-трудно дори и от това на Windows NT Server. Поддръжката на Linux също е по трудна (но както на повечето UNIX системи, тя се прави по-рядко). Дизаина на Linux е сървър който работи без прекъсване и проблеми 6-7 месеца (рекорда на Linux е 2 години, след което го спряли за да го почистят основно), или като супер мощна работна станция, отколкото като сървър от типа на Windows NT или работна станция с Windows.

Напредналите потребители и системни администратори на DOS, Novell и Windows NT Server, могат доста бързо да преминат върху Linux.

При добра настройка на Linux, обикновенните потребители, които до скоро са работили с мрежи от типа на Windows или Novell може и да не забележат разликата (освен по-стабилната работа естествено)

Как големите западни корпорации си организират компютърните мрежи?

Мрежите на големите западни корпорации обикновенно представляват един или няколко супер компютъра Alpha, Sun-Sparc или HP, работещи под съответната UNIX операционна система (Digital UNIX или Open VMS, Solaris или HPUX) и множество работни станции (не задължително в същата сграда). С тези машини и с тези операционни системи, може да се постигне заместването на един суперкомпютър с друг, по време на работа, възстановяване на работа след някакви крупни проблеми и.т.н.

Тези решения са наистина изключителни, не само като възможности, но и като цена и поддръжка.

Как си организират компютърните мрежи средно големите и по-малките западни и български фирми?

Естествено е, че средните и малките предприятия не могат да си организират мрежи от горния тип. Организацията при тях обикновено е по-проста един или няколко компютъра поне от типа на Intel Pentium 150MHz, 64 или 128 MB RAM, около 8 GB дисково пространство с операционна система Novell Netware (който в последно време все повече губи позиции), Windows NT 3.51 или Windows NT 4.0. и няколко работни станции. При това горепосочените „екстри“ веднага отпадат. Няма вече сигурно заместване на компютри по време на работа (ако някой ви каже, че това е възможно при Windows NT, запитайте го какво е „Synchronise domain“). Няма поддръжка на критични приложения и.т.н.

Въпреки всичко това решение е предпочитано тъй като неговата цена е доста по ниска – около $4000 – $6000 ($3000 – сървър, $2000 софтуер). Поддръжката също е доста по-евтина.

Как може да се организира компютърна мрежа с Linux? (Какво може да спечелим с Linux, или защо Linux решението е по-доброто)

С помоща на Linux (или алтернативна операционна система като Free BSD), може да се организира мрежа от първия тип (и със повечето от екстрите и), но с цена, доста по-малка от тази на втория тип мрежа (около $2000 – $3000, около $500 – $1000 от тях за сървър, $0 – $100 за софтуер и останалите за инсталиране, разработка и поддръжка). За сървър може да послужи компютър от типа на 486DX2 66 MHz, 16 MB RAM с операционна система Linux. При това решение сървъра ще е доста по-бърз от горепосочения с операционна система Windows NT. Сами можете да се досетите какво ще стане ако сложите Pentium 266 MMX за сървър!!!

Решението с Linux e добро и от друга страна – сървъра може да расте с бизнеса Ви, и за разлика от решението със Windows NT, вие можете да се „прехвърлите“ на друг тип компютър (защо не Alpha 8000 например), заедно със наличния ви сървърен софтуер, защото за разлика от комерсиалните системи, той идва с програмния си код.

Веднага трябва да се отбележи, че Windows NT може да върви и на два не-Intel процесора – Alpha и Power PC (MICROSOFT спря поддръжката при версия 4), но при това вие ще трябва да доплатите или закупите съответната версия, а също така няма абсолютно никаква гаранция, че новата ви не-Intel машина ще поддържа вашия наличен сървърски софтуер.

За какво е най добър Linux (в наши, български условия)

Според автора в българските условия Linux може и се използува за:

Linux и Internet

„Излаз“ в интернет. Добре конфигурирания Linux е отлично защитен.

Наличен е Telnet достъп (естествено), който при Windows NT е допълнителен софтуер.

Наличен е FTP сървър, който за разлика от Windows NT е част от операционната система и подобно на всички „големи“ UNIX операционни системи е 100% сигурен, като може да се ползува от анонимни и от регистрирани потребители, като вторите могат да работят със целия локален диск на системата, а не само със FTP директорията (като в Windows NT).

Налични са доста Web сървъри, като един от най-добрите е Apache (Windows NT потребителите скоро също ще могат да го ползуват). Поддържа се почти пълен HTTP 1.1 (За MIIS for Windows NT – HTTP/1.0). Поддържа се пълен CGI 1.0 (MIIS for Windows NT го поддърза само частично и не пълно). Комерсиалната версия на Apache – Strong Hold поддържа и SSL.

Системата за електронна поща (e_mail) е вградена в операционната система, което не е така при Windows NT, където пощата е част от отделен продукт (Ms Back Office).

Налична е също и поддръжка на Java-binary – поддръжка на Java от ниво на операционната система. За повече информация може да прочетете статията на автора: „Защо Java“

Налична е също вградена поддръжка на езика Perl, който има безплатна версия и за Windows NT.

Налични са всички поддържащи сървъри за TCP/IP протокола като DNS, Tuneling, Finger, NFS и др.

Съществуват безплатни или комерсиални сървъри за News, Gopher, IRC и.мн.др.

Миграцията между Linux и Windows NT, що се отнася до Internet приложенията е лесна и елементарна, проблем са единственно вашите евентуални CGI-BIN скриптове и/или някакви специални сървърски софтуери, които трябва да се прекомпилират.

Linux и Intranet

Всичко казано по-горе се отнася и за интранет технологията. За повече информация може да прочетете статията на автора: „Що е интранет и има ли той почва у нас“.

Linux и базите данни

Linux е отличен за сървър на база данни. Съществуват доста безплатни (Open Source), доста Sharware и доста комерсиални машини за управление на бази данни за Linux. Повечето от тях са базирани на SQL (универсален език за заявки към бази от данни), но има и някой базирани на собствени езици (които все по-често губят позиции). В момента е в проект и машина за управление на бази данни създавана от GNU – GNU SQL сървър.

От безплатните ще разгледаме две.

Първата – MySQL преди няколко месеца спечели награда за най-добъра безплатена база данни от тип сървър. За нея съществува и ODBS софтуер за Windows системите. Скоростта и е съизмерима с тази на Microsoft Access, а при по-често срещаните заявки е и доста по-бърза. Поддържат се около 10 UNIX базирани операционни системи (цената е около $200, но само ако желаете поддръжка) и Windows версия (комерсиална).

Втората е PostGreSQL. Тя е разработена от университета в Калифорния. Също изцяло „Open Source“. Подобно на Oracle и тя е изцяло обектно ориентирана, с възможности за дефиниране на функции, типове данни и др. Преди около 1-2 години, част от комерсиалния аналог на PostGreSQL – Ingres (разработван на същото място), беше продаден на Informix и сега е част от Informix Universal Server. За PostGreSQL съществува и ODBS софтуер за работа с Windows системите. Тази машина за бази данни е изключително (най) бърза (от всички комерсиални или не), което обаче се постига с лошо използуване на дисковото пространство (изключително разточителство подобно на Microsoft Access) и времето за зареждане на нови данни в базата (Тук повечето UNIX базирани бази данни са по-бързи). Поддържат се около 10 UNIX базирани операционни системи.

С развитието на Linux, много големи корпорации произвеждащи бази от данни, създадоха техни версии за Linux. Тук ще споменем три от тях, които освен всичко, предлагат и безплатни версии на техните продукти, но такива които поддържат само до един потребител (което всъщност е крайно недостатъчно за реална работа, но е достатъчно, за предварително запознаване с качествата на продукта). Всички те поддържат ODBC драйвери за Windows.

Като първи продукт ще споменем Interbase на Interbase software (клон на Borland или както е известен вече Inprice). Той стана популярен у нас чрез еднопотребителската му версия, разпространявана също безплатно, заедно с програмните езици Delphi и C++ Builder. Този продукт е представител на средно големите бази данни.

Като втори продукт трябва да се спомене Informix Standard Engine (който е безплатен под Linux) и Informix Dynamic Server (по-мощен, комерсиален продукт). Силата на Informix базите данни (както и на Oracle даден по-долу) е че те имат 100% съвместими версии за доста операционни системи, не само UNIX базирани. Обектно-ориентираната версия на Informix – Informix Universal Server се очаква да излезе на пазара в най-скоро време (говорим за UNIX)

Като трети продукт трябва да се спомене Oracle. Той е изцяло обектно ориентиран, с изключително много богати възможности, които обаче почти никога няма да ви се наложи да ползувате. Също така той е доста „големичък“ – около 200 – 300MB (срещу 20 MB за Informix), което никога не е било добро за сървърен софтуер. Както казахме вече Oracle е 100% съвместим между поддържаните от него операционни системи.

Защо базата данни е добре да е на сървър, а не локална?

Когато базата данни е обща, нейната поддръжка става по-лесна, изчезват проблемите с актуализацията на данните (решавана с пренасяне на данните чрез дискети), повишава се сигурността, повишава се бързината (купете си по-бърз сървър и продължете да работите с наличните ви работни станции) и.т.н.

Въпреки, че статията е за Linux, тук е задължително да се отбележи, че за Windows NT също съществуват „истински“ клиент-сървър бази данни като: Ms SQL Server, Informix Online Workgroup Server, Oracle Workgroup Server, Interbase и др. Трябва също да се отбележи, че някой бази данни като Ms Access и Borland Paradox, които могат да работят в мрежа, не са истински сървъри. Така че вие може да ползуване Windows NT като сървър на базата данни, въпреки че той ще работи по-бавно и ще ви струва повече.

Linux като файлов сървър – има ли смисъл и кога.

Linux е силен и като файлов/принт сървър, но това му приложение може да се поеме от всеки компютър не само с Windows NT или Novell Netware, но и от Windows 95 та даже и от Windows 3.11 или Novel Lite (и то с голям успех). Естествено това са комерсиални продукти и те имат някаква цена.

Трябва да се отбележи, че Linux може да се „държи“ като Windows 3.11/95/NT съвместим файлов/принт сървър. Linux също така поддържа и протокола NFS, поддържан освен от всички UNIX операцционни системи и от DOS, Windows 3.XX/95/NT, OS/2, MacOS и др.

Linux като работна станция.

Linux е прекрасен за работна станция, но потребителя и трябва да има доста повече знания от средностатистическият Windows потребител. Linux поддържа графичен интерфейс с названието XFREE86, напълно XWindows съвместим, като дизаина на „прозорците“ не е указан точно и може да се променя по „вкуса“ на потребителя – от подобие Windows 95, през Windows 3.1, Motif, та даже и дизаин подобен на Solaris.

Една от последните разработки е и KDE. Това е графичен интерфейс с уникални възможности, като се започне от външния им вид и се стигне до поддръжката им от операционната система.

Linux софтуер

Истината е, че за Linux софтуерът наистина е по-малоброен от този за Windows, но повечето Windows или Mac програми имат аналог.

Тук ще прескочим изброените вече софтуери и ще се спрем по скоро на някой, наистина интересни приложения (коио не са сървърски софтуер):

gcc – GNU версията на компилатора на популярният програмен език c/c++

mc – визуален файлов менаджер подобен на Norton Commander или DOS Navigator

Netscape Comunicator – версията на популярният Web browser

Star Office – офис пакет, съдържащ текстов редактор (съвместим с Ms Word 95/97 и Word Perfect), електронна таблица (съвместима с Ms Excel 95/97, Quattro Pro и 123), HTML редактор (подобен на този в Netscape), програма за работа с e_mail и др… Този продукт е безплатен, но без програмен код и има по-големи изисквания към хардуера (но не по-големи от тези при MsOffice 97)

Word Perfect – Популярния текстов редактор

GIMP – GNU Image Producer – Графичен редактор, който се „цели“ в професионалните средства като Photo Shop, Corel Photo Paint и Photo Styller. Също е безплатен, но само базовата му част (т.е. плащате само за „екстрите“).

Авторът е виждал доста програми за 3D моделиране, но не може да цитира нито една от тях

Linux притежава DOS и Windows 3.1/95 емулатор, така че 80% от DOS и Windows 3.1/95 приложенията може и да тръгнат също

Linux притежава Java Binary на ниво операционна система. Това може да ви позволи да пускате всякакъв (100%) Java софтуер като например Corel Office for Java

Заключение

Ако искате да бъдете независими, гъвкави и приспособими както повече от 100000 потребители в света – изберете L I N U X !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.